Over ons

Onze boerderij is gelegen aan het riviertje het Gein in Abcoude, provincie Utrecht.
Het is van oorsprong een melkveebedrijf met als neventakken het vleesvee, de varkens en de schapen. De varkenstak hebben wij  na enkele jaren afgestoten. Daarnaast heeft er in 1999 heeft een omschakeling plaatsgevonden van een gangbaar naar biologisch melkveebedrijf.

De boerderij wordt gerund door Henk en zijn vrouw Anja. Daarnaast helpen ook onze (de) drie dochters Joyce, Nathalie en Daisy regelmatig mee op het bedrijf.

 

Biologisch

In 1999 zijn wij omgeschakelt van een gangbaar melkveebedrijf naar een biologisch melkveebedrijf om zoveel mogelijk rekening te kunnen houden met het milieu en dierenwelzijn.

Dit betekend dat wij geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruiken en dat onze koeien vanaf het voorjaar tot het najaar buiten in de wei lopen. SKAL bio-controle is de toezichthouder die controleerd dat biologische melkveeberdijven zich aan de voorschriften houden.

Onze melk leveren wij aan Friesland Campina, divisie biologische melk

Biologische producten zijn herkenbaar aan de keurmerken: EKO en Europees Biologisch

Dit zijn enkele kenmerken van biologisch:

– Veehouders gebruiken biologisch gecertificeerd voer voor hun dieren.

– De biologische veehouders moeten zich aan de weidegang norm houden die gehanteerd wordt door Skal.

– Dieren krijgen over het algemeen geen tot minimaal antibiotica. De leefomstandigheden van het dier zijn erop
gericht om de natuurlijke weerstand zoveel mogelijk te bevorderen.

– De biologische producten zijn herkenbaar aan de keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter.

Koeien

Op ons boerderij melken wij circa 50 melkoeien. Dit zijn voornamelijke roodbonte koeien. De koeien geven gemiddeld 25 liter per dag worden twee maal per dag gemolken. Bij ons op het bedrijf beschikken wij niet over een melkrabot en Henk staat dan ook twee keer per dag zelf in de melkput zodat hij zelf direct kan zien als er iets aan de hand is met een koe. Wist je dat elke koe zijn eigen naam heeft? Henk kent de koeien dan ook allemaal bij naam.

Hond

Als je het erf op komt rijden begroet onze hond Noa je kwispelend. Noa is een 8 jarige Rottweiler en woont al sinds pup zijnde bij ons. Noa gaat elke dag met veel plezier mee de koeien ophalen uit het weiland zodat deze gemolken kunnen worden. Verder begroet Noa onze Oma, die op de boerderij in het voorhuis woont, elke dag met een ‘voetje’.

Pony

Op de boerderij kun je onze twee Shetland pony’s Banjer & Bengel vaak in onze boomgaard tussen de loslopende kippen aantreffen. Banjer en Bengel zijn inmiddels al 26 jaar oud en genieten dan ook volop van hun ‘pensioen’.

Banjer en Bengel zijn samen opgegroeid en zijn dan ook onafscheidelijk. Alleen op pas met één van de twee zit er dan ook niet in. Probeer je het toch, dan komt het eigenwijze karakter dat typisch past bij Shetlanders direct naar boven en vaak weten ze elkaar dan ook snel weer te vinden!

Schapen

Als hobby hebben wij momenteel een koppel van circa 18 schapen waaronder nu 36 lammetjes rondlopen. Op de foto’s zie je een lammetje dat net geboren is en wordt schoongelikt door zijn moeder. Wist je dat een lammetje vrijwel direct na de geboorte probeert om te staan.

Gemiddeld bevallen onze schapen van twee lammetjes en met af en toe wel nog eens een drieling tussendoor.

De kippen en Kalkoenen

Op de boerderij tref je overdag onze legkippen en kalkoenen scharrelent in het de boomgaard aan. Vlak voordat het donker gaat worden gaan ze in het aanliggende kippenhok op stok.

Wij hebben momenteel 4 legkippen en twee kalkoenen die elke dag een ei leggen. Niks gaat er boven een vers gelegd biologisch scharrelei!