OVER ONS

Onze boerderij is gelegen aan het idyllische riviertje het Gein in Abcoude, provincie Utrecht. Het bedrijf wordt gerund door Henk en hierbij wordt hij ondersteund door zijn vrouw Anja en drie dochters Joyce, Nathalie & Daisy.

De boerderij is van oorsprong een melkveebedrijf met als neventakken het vleesvee, de varkens en de schapen. De varkenstak hebben wij na enkele jaren afgestoten om onze focus te leggen op de melkveetak.

Daarnaast zijn wij in 1999 omgeschakelt van een gangbaar naar biologisch melkveebedrijf. Wat deze omschakeling betekent voor onze bedrijfsvoering lichten wij toe onder het kopje ‘Biologisch’.

Onze biologische melk leveren wij, al sinds de omschakeling, aan de biologische tak van Friesland Campina. Daarnaast is ons bedrijf recent gecertificeerd waardoor onze biologische melk ook gebruikt kan worden voor biologische babyvoeding die naar China wordt geexporteerd.

De afgelopen jaren hebben wij als bedrijf veel geïnvesteerd in verduurzaming door onder andere op alle daken van de stallen zonnepanelen te installeren. Door deze investeringen is ons bedrijf volledig energie neutraal.

BIOLOGISCH

Zoals zojuist genoemd zijn wij in 1999 omgeschakeld van een gangbaar melkveebedrijf naar een biologisch melkveebedrijf omdat destijds de vraag naar biologische melk enorm toenam. Daarnaast zag Henk het biologische produceren als een nieuwe uitdaging.

Dit zijn 5 belangrijke verschillen tussn de gangbare en biologische productie van melk:

Bestrijdingsmiddelen

Op een biologisch bedrijf mogen er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruik.

Gecertificeerd

Op een biologisch melkveebedrijf mag er alleen biologisch gecertificeerd voer  worden aangekocht.

Q

Antibiotica gebruik

Op een biologisch bedrijf wordt er minimaal en alleen indien noodzakelijk antibiotica gebruikt.

Z

WEIDEGANG NORM

Een biologisch bedrijf voldoet aan de weigangsnorm. Onze koeien lopen circa 250 dagen p.j. in de wei.

0

AANTAL KOEIEN

Op een biologisch bedrijf mogen er minder koeien per hectare worden gehouden.

SKAL bio-controle is de onafhankelijke toezichthouder die controleert of biologische melkveebedrijven zich aan de voorschriften houden. De controle vindt onder andere plaats middels jaarlijkse en onaangekondigde inspecties op locatie.

Middels registratie, certificatie en controle zet Skal Bio Controle zich in voor een aantoonbaar betrouwbare biologische sector. Voor meer informatie over deze Bio Controle kunt u terecht op de site van Skal. Als u op onderstaand logo klikt wordt u doorverwezen naar hun website.

Biologische producten zijn herkenbaar aan het onderstaande EKO- keurmerk en het Europese Biologische keurmerk. Naast deze twee keurmerken bestaat er voor de bio-dynamische landbouw het Demeter keurmerk.

Bent u benieuwd naar de verschillende keurmerken? Neem dan een kijkje op de website van Bionext door op het logo te klikken.

SKALL bio controle
EKO
BIONEXT

DE DIEREN

KOEIEN

Op ons boerderij melken wij circa 50 roodbonte melkkoeien. De koeien geven gemiddeld 24 liter per dag en worden twee maal per dag gemolken. Bij ons op het bedrijf beschikken wij niet over een melkrobot en staat Henk dan ook zelf twee keer per dag in de melkput om de koeien te melken.

Wist je dat al onze koeien een eigen naam hebben en zijn voorzien van oornummers (cq paspoort)?

HOND

Als je het erf op komt rijden begroet onze hond Noa je kwispelend. Noa is een 8 jarige Rottweiler en woont al sinds pup zijnde bij ons.

Wist je dat Noa elke dag met veel plezier mee gaat de koeien ophalen uit het weiland zodat deze gemolken kunnen worden?

SCHAPEN

Momenteel hebben wij een koppel van 25 schapen met 48 lammetjes rondlopen. Op de foto’s zie je een lammetje dat net geboren is en wordt schoongelikt door zijn moeder.

Wist je dat een lammetje vrijwel direct na de geboorte probeert om te staan?

KIPPEN

Overdag tref je onze 5 legkippen scharrelend aan in de boomgaard. Vlak voordat het donker wordt gaan de kippen in het aanliggende kippenhok op stok en wordt het hok afgesloten ter bescherming tegen de Vos.

Wist je dat kippen iedere dag een vers ei leggen? 

KONIJNEN

Wij hebben een aantal konijnen op de boerderij die in het voorjaar vaak een nestje hebben met jonge konijntjes. De schoolklassen die wij in het voorjaar op onze boerderij ontvangen vinden dan ook heel leuk om met deze jonge konijntjes te knuffelen.

KERKUILEN

In een van onze schuren hebben wij een uilenkast opgehangen waar elk jaar trouw een kerkuil in zit te broeden.  Dit jaar bevatte het nest 4 jonge uiltjes.  De uiltjes zijn voordat ze defnitief uitvliegen, gemeten en gewogen en zijn kerngezond.